Гра "Магічний квадрат"


Магічний квадрат

Ви коли-небудь чули про незвичайну головоломку "танграм", яка прийшла до нас із Стародавнього Китаю? Якщо ні, я трохи розповімо  про неї. Сенс цієї логічної гри полягає в тому, що з семи простих геометричних фігур потрібно зібрати нову, більш складну фігуру, позначену контуром. Для цього потрібно використовувати всі детальки танграма, і вони не повинні накладатися один на одного. Головоломка Танграм розвиває у дітей абстрактне, просторове і логічне мислення, уяву, увагу та комбінаторні здібності.



Приготуємо квадрат з кольорового паперу. Беремо щільну двосторонній кольоровий папір. Вивчаємо послідовність розмітки квадрата по етапах. Діти спочатку розповідають, що вони будуть робити, а потім виконують. Можна взяти квадрат зі стороною 5, 6, 8 або 10 см.
Можна придумати свої фігурки. Потренуватися складати по пам'яті.
Для початку можна скласти зображення із двох-трьох елементів. Наприклад, із трикутників скласти квадрат, трапецію. Дитині можна запропонувати порахувати всі детальки, порівняти їх за розміром, знайти серед них трикутники. Потім можна просто прикладати деталі один до одного та дивитися, що вийде: грибок, будиночок, ялинка, бантик, цукерка й т.д. Трохи пізніше можна переходити до вправ зі складання фігурок по заданому прикладу. У цих завданнях потрібно використовувати всі 7 елементів головоломки. Почати краще зі складання зайця - це найпростіша з фігур такого типу.
Викладання фігури по силуету. Приблизний вік з якого у дітей які виконають такі схеми – 5-6 років. Ці схеми підходять не тільки для дітей, але також і для дорослих. Багатьом дорослим теж доведеться поламати голову.
Якщо дитина не може викласти фігуру, запропонуйте йому спочатку на схемі олівцем розділити фігуру на деталі. А після цього вже викласти.
Картки краще заламинировать, але можна і просто покласти в файли. Щоб дитині було цікавіше картки краще підмалювати, наприклад, собачці намалювати носик, оченята, кісточку і т.п.
Відео  як зробити самостійно гру вдома
Схеми для складання фігурок









  

Комментарии